Wyłącz intro

Zdrowe produkty

Produkt miesiąca

Produkt miesiąca: rośliny strączkowe

rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są bardziej kaloryczne od pozostałych warzyw, ale zawierają sporo białka oraz węglowodany. Jednak białko to nie jest pełonowartościowe, dlatego nasiona roślin strączkowych najlepiej łączyć z produktami zbożowymi (np. kasza, ryż, makaron) lub z innymi nasionami. Rośliny strączkowe są bogate w błonnik pokarmowy, który jest tzw. „szczotką czyszczącą” przewód pokarmowy ze zbędnych związków i toksyn. Poza tym są znaczącym źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, dzięki czemu chronią przed miażdżycą oraz wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Rośliny strączkowe dostarczają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wapnia, który odpowiada za zdrowe i mocne kości, a także żelaza biorącego udział w procesie tworzenia krwi. Warto zadbać, aby w naszej diecie pojawiało się białko roślinne w postaci roślin strączkowych, co zapewni lepsze zdrowie i dłuższe życie.

warzywa i owoce

Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookie na komputerach naszych użytkowników. Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej ›

OK, akceptuję