W przeszłości cynaderki królowały na polskich stołach ciesząc swoim wyjątkowym smakiem i właściwościami. W dzisiejszych czasach rzadko pojawiają się w naszych codziennych jadłospisach, co jest naprawdę dużym błędem. Posiadają w sobie wiele korzystnych właściwości i dlatego powinny być serwowane jak najczęściej.
Cynaderki wieprzowe – co to jest?
Jednak z pewnością niektórzy mogą zadawać sobie pytanie: Co to są cynaderki?. Już wyjaśniamy! Ten klasyk czasów PRL to nic innego jak nerki, które podaje się zwykle wieprzowe lub cielęce. Cynaderki wieprzowe mają jednolitą strukturę, są większe, a ich smak jest bardziej intensywny. Choć ich przygotowanie może być nieco bardziej uciążliwe niż w przypadku znacznie bardziej popularnej wątróbki, to naprawdę warto podjąć ten trud, ponieważ podroby te naprawdę mogą cieszyć podniebienia nawet największych sceptyków tego dania.
Właściwości zdrowotne nerek wieprzowych
Surowe nerki wieprzowe posiadają w sobie bogactwo witamin takich jak te rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, a także witaminy z grupy B. Ponadto są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Podroby te wymagają starannej obróbki wstępnej, ponieważ struktura jaką posiada cynaderka jest dość zbita. Choć ich przygotowanie może być czasochłonne, efekt jest wart zachodu, ponieważ jak widać są one nie tylko wyśmienite, ale także zdrowe. Poniżej przedstawiamy przepis na cynaderki wieprzowe, który ukaże, iż wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest wielkim wyczynem.
Cynaderki – przepis na gulasz z nerek
Składniki:
- 1 kg nerek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka oraz majeranek.
Sposób przygotowania:
Na samym początku cynaderki wieprzowe należy zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wodę wylewamy i ponownie zalewamy podroby. Czynność należy kilka razy powtórzyć, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Następnie dokładnie oczyszczamy je z wszelkich błonek, przewodów moczowych i żyłek po czym gotujemy w garnku przez około 10 minut. Gdy cynaderki zbledną odlewamy z garnka wodę i przekładamy je na durszlak, przelewamy zimną wodą, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie talarki, które smażymy na rozgrzanym wcześniej na patelni oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy do niej nerki i podsmażamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej i mieszamy do momentu, aż straci ona swą surowość. Wlewamy na patelnię wrzącą wodę do wysokości, która pozwoli przykryć podroby. Cynaderki dusimy przez około 45 minut po to, aby sos zgęstniał. Przyprawiamy potrawę solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Gdy sos zbyt szybko stanie się gęsty możemy dodać więcej wody.
Tak przygotowane cynadry wieprzowe świetnie smakują z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym, ale możemy dodać do nich to na co mamy ochotę np. ryż czy ziemniaki. Jak widać ich przygotowanie nie będzie trudne nawet dla laików. Dzięki ich umiejętnemu przygotowaniu będziemy mogli cieszyć się niesamowitym smakiem tej jakże tradycyjnej potrawy kulinarnej.
Dodaj komentarz