Cynamon to przyprawa znana od wieków. Zyskała popularność wśród starożytnych Rzymian, Greków, Egipcjan oraz Chińczyków. Docenili oni liczne właściwości cynamonu, traktując go jako amulet zapewniający zdrowie. Dziś cynamon na szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce i farmacji, Cynamon to tak naprawdę suszona kora drzewa – cynamonowca. Jego słodki, korzenny aromat, kojarzy się głównie z okresem jesienno-zimowym oraz świętami Bożego Narodzenia. Cynamon to taka przyprawa, którą zawsze dobrze mieć po ręką w swojej kuchni. Warto też wiedzieć, jakich korzyści dostarczy nam jego regularne używanie.
Właściwości cynamonu
Niemal każdy sklep z przyprawami posiada dziś w swojej ofercie cynamon. Często kupimy go też w marketach lub niewielkich sklepach spożywczych. Najpopularniejszą formą jest cynamon w laskach lub w proszku. Wśród oferowanych odmian znajdziemy głównie cynamon cejloński, chiński oraz kamforowy. O jakości produktu może decydować jego barwa. Dobrze więc zwrócić na nią uwagę przed zakupem. Rdzawy kolor cynamonu sugeruje, że jest to jego tańszy odpowiednik. Jeśli chcemy kupić oryginalny cynamon, szukajmy takiego w jasnobrązowym kolorze. Aby produkt wyróżniał się wysoką jakością, warto postawić na sprawdzony sklep z przyprawami. Pamiętajmy, że dobry produkt to też więcej dobroczynnych składników.
Cynamon na zdrowie
Wiemy już, że od wieków cynamon doceniany jest ze względu na swoje lecznicze właściwości. Zawdzięcza to cennym substancjom, które skutecznie pomagają w przypadku różnych chorób i dolegliwości. Kiedy może pomóc cynamon? Lista jest naprawdę długa, a to tylko kilka przykładów:
- działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie,
- silnie dezynfekuje,
- poprawia apetyt,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- rozgrzewa,
- wspomaga odchudzanie,
- obniża poziom cukru we krwi,
- łagodzi bóle głowy,
- może działać przeciwnowotworowo oraz działać prewencyjnie na chorobę Alzheimera i Parkinsona.
Cynamon w kuchni
Nikomu szczególnie nie trzeba przedstawiać cynamonu w kuchni. Jest on bardzo dobrze znany. Używa się go przede wszystkim do słodkich dań i wypieków. Ciężko bez cynamonu wyobrazić sobie aromat świeżo upieczonej szarlotki lub cynamonek. W branży cukierniczej cynamon dodawany jest do ciast, ciasteczek oraz drożdżówek. To jednak nie wszystko. Wzbogaci smak koktajli, omletów, czy owsianek. Cynamon w laskach to nieodłączny element grzanego wina. Przyprawa z powodzeniem dodawana jest też do kawy, herbaty, kompotów oraz nalewek. Ci, którzy lubią eksperymenty w kuchni, mogą pokusić się o dodanie go do warzyw korzennych, mięsa lub ryby. Oryginalny smak gwarantowany!
Cynamon dla urody
Branża kosmetyczna to kolejne miejsce, gdzie docenione zostały właściwości cynamonu. Tu, dla odmiany najcenniejszy okazuje się olejek cynamonowy. Jego antybakteryjne właściwości doskonale sprawdzają się w pastach do zębów i innych produktach do ich pielęgnacji. Piękny, korzenny aromat chętnie wykorzystywany jest w perfumach oraz żelach pod prysznic. Cynamon to również sprzymierzeniec w walce z cellulitem, dlatego często spotkać go można w balsamach do ciała.
Dodaj komentarz