Bób jest w Polsce bardzo popularnym i szeroko uprawianym warzywem. Kojarzymy go z porą letnią, kiedy dojrzewa i nadaje się do zebrania, o tej porze roku możemy tez natknąć się na niego w każdym sklepie warzywnym. W porze zimowej możemy użyć do gotowania bobu mrożonego, który w takiej formie również zachowuje swoje właściwości.
Bób – właściwości zdrowotne
Właśnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne bób jest tak cenionym i rozchwytywanym warzywem strączkowym. Jego bogactwo witamin i minerałów sprawia, że sięgają po niego często osoby zmagające się z niedoborami żelazu czy magnezu, ale także mające problemy trawienne i dbające o zdrową sylwetkę. Jeśli chodzi o rodzinę bobu, czyli inne warzywa strączkowe, jest on nawet bogatszy w składniki odżywcze niż np. fasola strączkowa czy groch.
Dla tych, co szukają nowych wrażeń smakowych, bób jest również idealną propozycją, wielu delektuje się bowiem jego wyjątkowym smakiem. Dodatkowo bób szybko wywołuje uczucie sytości, dlatego wystarczy jego niewielka ilość, by zaspokoić głód.
Bób – czy i jak gotować?
Bób ma szerokie zastosowanie w kuchni. Poza tym, że można chrupać sam bób dla przyjemności, może być także użyty jako składnik wielu potraw, takich jak ryby, sałatki, dania z makaronem, ryż. Często stanowi składnik farszu do pierogów (świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem) bądź jest dodawany do zup. Dla wszystkich bób jest świetną opcją kulinarną, dlatego warto wiedzieć dokładnie, jak gotować bób i jaki jest jego czas gotowania.
Często pojawia się pytanie, czy bób trzeba poddawać obróbce termicznej, czy też można zjeść go na surowo. Z uwagi na to, że bób ma dość twardą skórkę, najlepiej jeść go bez gotowania tylko wtedy, kiedy kupiliśmy młode ziarna, które są jeszcze dostatecznie miękkie, tak że jesteśmy w stanie pogryźć łupinkę. Zazwyczaj jednak bób gotujemy, żeby zmiękł. Starsze ziarna nawet po gotowaniu najlepiej obrać ze skórki; młodsze można spożywać w całości.
Jak ugotować bób?
Gotowanie bobu jest bardzo proste i każdy temu podoła.
- Aby ugotować bób, należy uprzednio przygotować garnek z wodą. Bób przed gotowaniem należy zawsze przepłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku.
- Przepłukane ziarna bobu należy zalać w garnku zimną wodą. Można do smaku posolić wodę i dodać cukru, jednak nie jest to konieczne. Niektórzy koneserzy dodają do bobu również parę ząbków czosnku, natkę koperku lub inne zioła; wszystko zależy od preferencji smakowych. Tradycyjny bób jest gotowany bez dodatków i taki też będzie dobrze smakował.
- Garnek z bobem stawiamy na dużym ogniu i przykrywamy.
- Młody bób będziemy gotować krócej; aby stał się jędrny, wystarczy 2-3 minuty. Aby bób zmiękł, należy gotować go przez 15 minut. Starsze ziarna bobu (poza szczytem sezonu) potrzebują ok. 30 minut, zanim zmiękną. Zawsze podczas gotowania należy sprawdzać na bieżąco miękkość łupinek.
- Po ugotowaniu ziarna bobu odcedzamy, zalewamy bieżącą wodą, następnie ponownie odcedzamy. Następnie podajemy, w zależności od potrzeby zdejmujemy skórki lub nie.
- Gorący bób na talerzu można posolić do smaku lub dodać odrobinę masełka na wierzch. Skórka bobu zawiera w sobie najwięcej zdrowych składników, dlatego warto się skusić i zjeść bób w całości.
Dodaj komentarz