Gołąbki to niezwykle zdrowa i pyszna potrawa, a jednocześnie jedno z ulubionych dań Polaków. Do ich przyrządzenia nie potrzeba wcale wiele składników. Zazwyczaj wystarczy ryż, mielone mięso oraz liście kapusty. By uzyskać jak najlepszy smak, należy wiedzieć, jaki ryż do gołąbków wybrać. Wysokiej jakości produkt dostarczy białka, węglowodanów, błonnika i tłuszczów wielonienasyconych, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, selenu, manganu, miedzi oraz witamin z grupy B. Jak ugotować ryż do gołąbków? Ile ryżu do gołąbków użyć?
Jaki ryż do gołąbków wybrać?
Wybierając ryż do gołąbków trzeba zapomnieć o tym w torebkach. Niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie on zbyt sypki. Będzie to skutkowało rozlatywaniem się farszu. Warto więc postawić na zwykły ryż biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach. Jest on powszechnie dostępny w większości sklepów. Dobrą opcją będzie wybór produktu o krótszych ziarenkach, który przypomina nieco ryż używany do sushi. Będzie on kleił się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli nie ma się do niego dostępu, można bez obaw sięgnąć po ryż klasyczny.
Ile ryżu do gołąbków użyć?
Ile ryżu na 1 kg mięsa w gołąbkach będzie odpowiednią ilością? Zaleca się użycie między 200 a 300 g ryżu, najlepiej 250 g. Wiele zależy jednak od indywidualnych preferencji. Niektórzy wolą potrawę, w której znacznie przeważa smak mięsa, a inni bardziej delikatny wariant z większą ilością ryżu. Nie wolno też zapomnieć o zachowaniu odpowiednich proporcji między pozostałymi składnikami.
Jak ugotować ryż do gołąbków?
Choć lista składników na gołąbki nie jest długa, klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim ich przyrządzeniu. W przeciwnym razie potrawa może nie smakować dobrze. Konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji ryżu do gołąbków i wody. Na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody, najlepiej gorącej. Składnik należy zalać wodą i posolić przy użyciu 1/2 łyżeczki soli. Następny krok to doprowadzenie do wrzenia, a potem zredukowanie ognia do minimum. Ryż powinien być w lekko bulgoczącej wodzie na najmniejszym ogniu do momentu wchłonięcia całej wody. Nie powinno się go mieszać. Zazwyczaj wchłanianie wody trwa około 15 minut. Po upływie tego czasu trzeba wyłączyć gaz i poczekać na ostygnięcie ryżu. Jeśli wciąż będzie lekko twardy, można delikatnie polać go wrzątkiem i umieścić na kilka minut na małym gazie. Niektórzy przed gotowaniem płuczą ryż, lecz nie jest to czynność niezbędna. Zbyt intensywne płukanie pozbawia produkt bielma odpowiadającego za gęstą konsystencję.
Dodaj komentarz