Sałatka szwabska z szynką Magdy Gessler (przepis z Kuchennych Rewolucji)

Sałatka szwabska z szynką Magdy Gessler

Szukasz oryginalnego pomysłu na sałatkę? Masz dość odtwarzania wciąż na nowo tych samych przepisów, które wszyscy znają i które straciły swoją wyjątkowość? A może warto poszukać inspiracji na szklanym ekranie? W telewizji jak grzyby po deszczu pojawiają się coraz to nowe programy kulinarne, które mogą wzbogacić Cię o szereg nietypowych, ale przede wszystkim pysznych pomysłów na jedzenie. Specjalnie dla Ciebie przedstawiamy sałatkę szwabską Magdy Gessler.

Magda Gessler wyrusza na pomoc, także Tobie!

Jednym z nich jest program Kuchenne Rewolucje to program kulinarny, w którym znana restauratorka pomaga ratować podupadający lokal gastronomiczny wprowadzając w nim gruntowne zmiany. Magda Gessler, bo to o niej mowa, w 2010 roku wyruszyła w Polskę, aby służyć radą i swoim doświadczeniem, tym którzy najbardziej potrzebują kulinarnej pomocy. W każdym odcinku udaje się do innej restauracji i uczy kolejnych kucharzy, jak przygotować dobre jedzenie, które przyciągnie klientów. Przepisy, które prezentuje w programie Kuchenne Rewolucje można wykorzystać również w codziennej, rodzinnej gastronomii.

Sałatka szwabska – Ty też możesz zostać kucharzem

Z szeregu propozycji zaproponowanych przez Magdę Gessler każdy z pewnością znajdzie przepis, który będzie chciał zrealizować w swojej własnej kuchni. Ciekawym pomysłem na danie, które będzie wprost idealne świetne zarówno na imprezę, śniadanie, czy też lunch w pracy jest sałatka szwabska z mortadelą i musztardą. Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga też wielkiego nakładu finansowego a jej smak zachwyci nie tylko Twoje podniebienie, ale także zaproszonych przez Ciebie gości. Jest to idealna propozycja dla miłośników ostrych smaków. Sałatka szwabska Magdy Gessler jest oparta zaledwie na kilku składnikach, ale ich połączenie sprawi, że zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Sałatka szwabska przepis Magdy Gessler:

Składniki:

  • 350 g dobrej jakości mortadeli
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • 2 pomidory
  • korniszony (według uznania)
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sałatka szwabska Magdy Gessler – wykonanie:

Cebulę posypać solą i odłożyć na kilka minut. Cebula w tym czasie straci swój charakterystyczny, ostry smak. Mortadelę pokroić w cieniutkie paseczki. Pomidory, paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę w piórka. Posiekać pietruszkę i szczypiorek. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Sos (sałatka szwabska z szynką Magdy Gessler):

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki musztardy łagodnej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek.

Musztardę zmieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, oliwą oraz cukrem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.

Bon apetit!

Gotowy sos można połączyć z sałatką, lub też dla eleganckiego wyglądu podać oddzielnie w sosjerce. Należy jednak pamiętać o tym, że jeżeli wybieramy pierwszą opcję to sałatkę należy wstawić ją do lodówki, aby mogła się przegryźć i puścić soki. Po około godzinie sałatka szwabska z szynka Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji będzie gotowa do podania. Jako dodatek można podać pieczywo. Smacznego!