Stoły chłodnicze – jak wykorzystać ich potencjał w lokalu gastronomicznym?

Stoły chłodnicze - jak wykorzystać ich potencjał w lokalu gastronomicznym?

Stoły chłodnicze stanowią niezbędny element wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. To właśnie dzięki nim można nie tylko przechowywać produkty spożywcze w odpowiednio niskiej temperaturze, ale dodatkowo również sprawnie przygotowywać wiele popularnych potraw. Odpowiednio dobrany stół chłodniczy to inwestycja na długie lata. Z pewnością powinni się na nią zdecydować właściciele restauracji, barów czy pizzeri. Poniżej przedstawiamy, jak można wykorzystać potencjał stołów chłodniczych w lokalu gastronomicznym, a także co trzeba wiedzieć, zanim zdecydujemy się na ich zakup.

Do czego służą stoły chłodnicze?

Stoły chłodnicze to profesjonalne urządzenia, które posiadają kilka bardzo przydatnych w branży gastronomicznej funkcji. Przede wszystkim przeznaczone są do bezpiecznego przechowywania tych produktów, które muszą być magazynowane w niskiej temperaturze. Stanowią swego rodzaju połączenie lodówki z blatem roboczym, dlatego są świetnym rozwiązaniem do tych lokali, w których przestrzeń zaplecza kuchennego jest dość mocno ograniczona. 

Jak wiadomo, w profesjonalnym lokalu gastronomicznym każdego dnia przyrządza się bardzo duże ilości posiłków, dlatego w kuchni panować mogą wysokie temperatury. Nie są to sprzyjające warunki dla takich produktów, jak mięsa, ryby, owoce morza czy różnego rodzaju mrożonki. Stoły chłodnicze nie tylko pozwalają nam przechowywać wszystkie te artykuły w higienicznych warunkach, ale dodatkowo posiadają blat roboczy, który można wykorzystać do przyrządzania potraw. 

Jak wykorzystać potencjał stołów chłodniczych?

Przede wszystkim to, w jaki sposób wykorzystamy potencjał stołów chłodniczych, będzie zależeć od specyfiki prowadzonego przez nas lokalu. Mogą one służyć na przykład do przyrządzania pizzy, sałatek, kanapek albo dań z mięsa. 

Bardzo dużą popularnością cieszą się między innymi stoły chłodnicze do pizzy. Posiadają one specjalną nadstawkę na pojemniki GN, w których można trzymać wszystkie niezbędne składniki, jak oliwki, mozzarellę czy plasterki ogórków. Niska temperatura jest też ważna, aby ciasto do pizzy smakowało perfekcyjnie i było zawsze chrupiące. 

Takie stoły chłodnicze będą także doskonałym rozwiązaniem w barach sałatkowych. Można w nich trzymać pokrojone warzywa, które pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby stracić szybko swój apetyczny wygląd. Jeżeli zależy nam na tym, aby szybko odnaleźć potrzebne nam produkty, możemy wybrać stół chłodniczy z przeszklonymi drzwiami. Dzięki temu nie będziemy musieli za każdym razem ich otwierać, aby sprawdzić zawartość. 

Czym się kierować przed zakupem stołu chłodniczego?

Kiedy wybieramy stół chłodniczy do restauracji, baru, pizzerii albo innego lokalu, przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę jego wymiary. Stół chłodniczy powinien znajdować się w takim miejscu, aby możliwe było swobodne otwieranie drzwiczek, sprawdzenie, co znajduje się w środku, a także przechowywanie odpowiedniej ilości produktów. Od wielkości stołu chłodniczego zależne będzie także to, w ile drzwi został wyposażony. Na rynku znajdziemy modele dwu- albo trzydrzwiowe, chociaż w dużych lokalach sprawdzą się też stoły wyposażone na przykład w szuflady, pozwalające na lepszą organizacją zapasów. 

Kolejna kwestia to dodatkowe wyposażenie. Tutaj warto mieć na uwadze indywidualne potrzeby naszego lokalu. W barach sałatkowych z pewnością doskonałą opcją będą stoły chłodnicze ze specjalnymi nadstawkami do przechowywania artykułów spożywczych. Ważny będzie także blat roboczy – zarówno jego wielkość, jak i materiał wykonania. Z pewnością dobrą inwestycją będą stoły chłodnicze wykonane ze stali nierdzewnej. Taki materiał jest nie tylko odporny na korozję czy różne uszkodzenia, ale pozwala nam także przyrządzać potrawy w idealnie higienicznych warunkach. 

Czy stoły chłodnicze to opłacalna inwestycja?

Zdecydowanie tak. Odpowiednio dobrany model stołu chłodniczego z całą pewnością ułatwi nam codzienną pracę w gastronomii. To nie tylko szybsze, ale także bezpieczne przyrządzanie posiłków. Na rynku znajdziemy wiele modeli tego typu urządzeń, dlatego bez trudu możemy dopasować stół chłodniczy do specyfiki konkretnego miejsca. 

Ciekawy wybór stołów chłodniczych do profesjonalnej gastronomii można znaleźć na stronie: https://termosy.com.pl/Stoly-chlodnicze-c719