Naleśniki z jabłkami i cynamonem – przepis na pyszne śniadanie lub obiad

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Ich zapach kojarzy się przede wszystkim z beztroskim dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia. W pochmurne, jesienne dni warto odtworzyć sobie sentymentalny smak i przygotować delikatne, puszyste naleśniki z jabłkami i cynamonem. Sprawdzają się idealnie zarówno na śniadanie jak i obiad, mogą być również dobrym pomysłem na deser. Jest to równocześnie idealne rozwiązanie dla dzieci, które wręcz przepadają za ich słodkim smakiem.

Naleśniki z jabłkami i cynamonem – przepis

Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj:

  • mąkę pszenną – 1 szklankę,
  • jajka – 2 sztuki,
  • mleko – 1 szklankę,
  • wodę gazowaną – 3/4 szklanki,
  • jabłka – około 1 kilograma,
  • masło – 1 łyżka,
  • przyprawy – cynamon, szczyptę soli, cukier wanilinowy, cukier, opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie do podania – bita śmietana, syrop klonowy, polewa czekoladowa, cukier puder, orzechy włoskie.

Naleśniki z jabłkiem i cynamonem – jak przygotować?

1. Pierwszym krokiem podczas przygotowania posiłku jest dokładne obranie jabłek, które dzielimy na ćwiartki. Gniazda nasienne – pestki i twarde części – dokładnie wykrajamy, a następnie czyste owoce kroimy w kostkę o dowolnym rozmiarze. Jeśli wolisz drobniejsze cząstki proponujemy zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
2. Tak przygotowane jabłka umieszczamy w garnku z roztopionym wcześniej masłem, a następnie dodajemy do nich cynamon (ilość zależy od osobistych preferencji), 2 łyżki cukru do smaku i 1 łyżkę cukru wanilinowego.
3. Jabłka smażymy około 15-20 minut do uzyskania ich miękkiej konsystencji. Nadzienia najlepiej spróbować w trakcie gotowania – wtedy ocenić możemy czy smak jest dla nas odpowiedni. Jeśli jest ono dla nas za słodkie dodajemy kilka kropel soku z cytryny, który świetnie zniweluje mdły posmak.
4. Po przygotowaniu nadzienia smażymy naleśniki – zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy (a najlepiej miksujemy blenderem lub mikserem) mąkę, mleko, wodę oraz jajka. Dodajemy szczyptę soli. Ważne jest by masa miała gładką konsystencję i nie posiadała grudek – po podaniu naleśniki będą bardzo nieapetyczne
5. Przygotowane ciasto przenosimy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię z olejem. Grubość warstwy ciasta zależy od naszych osobistych upodobań, jednak należy pamiętać, że im więcej farszu tym większa szansa, że nasze naleśniki będą surowe i niedosmażone.
6. Naleśniki jabłkowe zdjęte z patelni „suszymy” ręcznikiem papierowym, który wchłonie tłuszcz pozostały po smażeniu
7. Nadzienie jabłkowo-cynamonowe przekładamy do przygotowanych naleśników. Zwijamy je w ruloniki lub ćwiartki.

Naleśniki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym podawać można z bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem, ale będą równie świetnie smakować bez dodatków, a ponadto będą dużo mniej kaloryczne.

Potrawa ta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na śniadanie. Przygotować można ją również na przyjęcie urodzinowe dziecka jako zdrową przekąskę. W jednej porcji (100 gram) mieści się około 32 gramy węglowodanów, 4 gramy białka i 1,5 grama tłuszczu. Przybliżona kaloryczność posiłku wynosi 160 kcal.