Co można zrobić z mięsa mielonego – 4 najciekawsze potrawy i propozycje

Co można zrobić z mięsa mielonego?

Mięso mielone to produkt, który przygotować można na wiele sposobów. Cechuje je uniwersalność, a także łatwość i szybkość przygotowania. Pasuje ono zarówno do dań klasycznej polskiej kuchni, ale także nieco bardziej orientalnych potraw. Poniżej przedstawione zostały 4 najciekawsze propozycje na to co można zrobić z mięsa mielonego.

Co zrobić z mięsa mielonego? Lasagne!

Włoskie danie lasagne podbiło serca ludzi na całym świecie i coraz częściej gości na naszych stołach. Swoją popularność zawdzięcza kremowemu, delikatnemu sosowi beszamelowemu i wyrazistości mięsa mielonego. Wykonanie tego dania nie należy do najprostszych, jednakże warte jest zachodu. Zasada jest następująca – w naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie makaron lasagne i pomidorowy sos zmieszany z mięsem. Na samym końcu umieszczamy sos beszamelowy i posypujemy startym żółtym serem. W tym wypadku najlepszym wyborem będzie mieszanka wołowo-wieprzowa.

Pulpety w delikatnym sosie koperkowym – ciekawa potrawa z mielonego

Wykonane z drobiowego mięsa mielonego pulpety są dobrym rozwiązaniem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Bardzo dobrze sprawdzą się również u osób, które ze względów zdrowotnych utrzymywać muszą dietę lekkostrawną. Podawać je można z ziemniakami, ryżem oraz każdym rodzajem kaszy.

Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym jest banalnie proste – na samym początku należy uformować mięsne kuleczki z dodatkiem ulubionych przypraw i cebulą, obtoczyć je w mące, a następnie włożyć je do przygotowanego wcześniej bulionu tak, by przykrywał je całkowicie. Po 25 minutach gotowania dodajemy posiekany koperek, a sos zabielamy śmietaną i doprawiamy. Do pulpetów wybierać możemy również inne sosy – paprykowy, pomidorowy, dyniowy, a nawet warzywny – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Najlepszym typem mięsa do tego dania będzie to drobiowe.

Kotlety mielone – proste danie z mięsa mielonego

Kotlety mielone, czyli klasyczne polskie danie, podawane jest najczęściej z ziemniakami i mizerią. Ze względu na smażenie są one nieco bardziej kaloryczne od pulpetów, jednak smakują równie świetnie. Doprawione mięso mieszamy wraz ze startą cebulą i formujemy w spłaszczone kulki. Kolejnym krokiem będzie ich obtoczenie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowany produkt smażymy do uzyskania brązowego koloru. Do wykonania kotletów mielonych najczęstszym wyborem jest to wieprzowo-wołowe, jednak świetnie sprawdzi się również drób.

Burgery – szybki obiad z mięsa mielonego

Coś dla miłośników fast foodów – burgery. Mięso mielone – najlepiej wołowe, a w ostateczności wieprzowo-wołowe – w tym daniu jest głównym składnikiem, od którego tak naprawdę zależy smak całej potrawy. Burgery wykonane samodzielnie w domu są znacznie zdrowsze od tych kupowanych w restauracjach szybkiej obsługi, dlatego warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Dodatkowo do tego typu kanapki dodać możemy swoje ulubione dodatki – podobno najlepiej smakują w połączeniu z cebulą, ogórkiem kiszonym i ketchupem. Najważniejsze jest jednak odpowiednie wysmażenie mięsa, które uprzednio mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej i drobno posiekaną cebulą. Przygotowany stek podajemy w bułce z wybranymi warzywami i sosem. W wersji light proponujemy zastąpić smażenie pieczeniem w piekarniku – trwa to około 30 minut.