Gotowanie mrożonych pierogów nie jest jakieś niezwykle trudne. Każdego amatora kuchni na wstępie pocieszamy, bowiem do gotowania tego konkretnego dania nie trzeba posiadać żadnych umiejętności kucharskich. W zasadzie wystarczy poświęcić jedynie trochę czasu, a ciepły, pożywny posiłek będzie gotowy do spożycia. Tak więc w jaki sposób ugotować mrożone pierogi?
Czego potrzebujemy do przygotowania mrożonych pierogów?
Do ugotowania mrożonych pierogów musimy mieć w zasadzie jedynie garnek, trochę soli, wody i oczywiście same pierogów. Najczęstszą rozterką, która targa młodymi kucharzami jest kwestia rozmrażania pierogów przed gotowaniem. W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości. Rozmrażanie nie jest wcale konieczne, jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że pierogi mrożone gotują się nieco dłużej w porównaniu do tych rozmrożonych.
Jak ugotować mrożone pierogi?
Przygotowany wcześniej garnek wypełniamy w 2/3 wodą, następnie dodajemy czubatą łyżkę soli i czekamy, aż się zagotuje. Kiedy woda już wre, dodajemy do niej preferowaną ilość pierogów. Potem pojawia się kwestia, ile gotować mrożone pierogi? Wyznacznikiem jest ich wypłynięcie, następnie po około 2-3 minutach możemy wszystkie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz lub półmisek (w zależności od upodobań).
Co można podać z pierogami?
Czy na samych pierogach świat się kończy? Oczywiście, że nie. Właśnie dlatego, zamiast podawać pierogi „solo”, można dodać do nich chociażby masło, które nada wyrazistości i pobudzi kubki smakowe. Innym, ale równie popularnym dodatkiem są skwarki, które można przygotować ze słoniny, smalcu ale także z boczku – dla miłośników nieco bardziej tłustych potraw. Następnym, cenionym dopełnieniem dla pierogów może okazać się lekko przyrumieniona na maśle bułka tarta, jeżeli lubisz chrupiące potrawy. Ostatnim, ale wcale nie gorszym dodatkiem jest śmietana z cukrem, idealna do pierogów z owocami, „na słodko”. Są to jedynie propozycje ciekawych urozmaiceń naszego, tradycyjnego, polskiego dania. Wszystko zależy od Twoich kubków smakowych oraz wyboru smaku pierogów.
Czy przy rozmrażaniu ma znaczenie nadzienie?