Jak powstaje białe wino, czerwone wino i musujące wino?

Dowiedzmy się, jak powstają konkretne typy wina – białe, czerwone i musujące. Odpowiedzmy sobie też na pytanie, w jakich kieliszkach najlepiej je pić.

Białe wino – co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje?

Białe wino jest może i mniej popularne niż wino czerwone, ale również zapewnia wiele przyjemnych doznań smakowych – jest lekko kwaskowate, ma wyraźny owocowo-kwiatowy bukiet zapachowy. Jest idealne na letnie upały, gdyż schłodzone przyjemnie orzeźwia. Powstaje z jasnych odmian winogron, tj.  Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio itd.

Metoda produkcji polega na wyciskaniu soku ze skórki winogron, a następnie poddaniu go procesowi fermentacji alkoholowej. Żeby białe wino oddało swój cudowny aromat, powinno być podawane w odpowiednich kieliszkach o nieco mniejszej i węższej czaszy. To dlatego, że przeważnie ma ono mniej złożony smak i zapach, więc nie potrzebuje tak dużej powierzchni wewnątrz czaszy. Kieliszki do wina białego z Fabryka Form nadają się do perfekcyjnie do degustacji tego szlachetnego trunku.

Czerwone wino – poznajmy proces jego powstawania

Czerwone wino powstaje w inny sposób. Do jego wyrobu wybiera się oczywiście ciemne (czerwone) odmiany winogron typu Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot,  Sagiovese itp. Najpierw wyciska się sok, w którym pozostawia się skórko winogron – ten proces określa się jako maceracja. Podczas niego do soku przedostają się najważniejsze, decydujące o kolorze (pigmenty) i smaku wina (taniny) – składniki ze skórek.

Kieliszki do wina czerwonego wyglądają inaczej niż do wina białego – są duże, wysokie i mają szeroką czaszę, dzięki czemu wino w pełni uwalnia smaki i aromaty. Kieliszki do wina czerwonego na fabrykaform.pl cechują się tym, co najważniejsze – mają odpowiedni rozmiar i kształt.

Wina musujące – specyficzna odmiana wina

Wina musujące się mniej popularne niż czerwone i białe, sięga się po nie przy okazji różnych uroczystości. Są dobrą alternatywą dla szampana. Za proces musowania w winie odpowiada dwutlenek węgla, który jest wydzielany podczas fermentacji wina. Bąbelki tworzą się podczas drugiej, wtórnej fermentacji. Wina musujące produkowane są przy pomocy różnych metod: Charmata (określana też jako “metoda włoska”), pradawnej (méthode ancestrale) i tradycyjnej (szampańska).

Niezależnie od tego, jakie wino jest naszym ulubionym – czerwone, białe, czy musujące, warto je degustować w odpowiednich warunkach, do czego niezbędne są przeznaczone do konkretnych trunków kieliszki.