Rękawy cukiernicze to nieodłączny element wyposażenia każdej profesjonalnej cukierni oraz piekarni. Jednakże, coraz częściej rękawy cukiernicze trafiają również do rąk pasjonatów wypieków i stanowią element wyposażenia prywatnych kuchni domowych. Czym w ogóle są rękawy cukiernicze i do czego służą? Dlaczego warto się w nie zaopatrzyć? Wyjaśniamy fenomen tego praktycznego gadżetu.
Rękaw cukierniczy – co to takiego?
Rękawy cukiernicze to specjalne gadżety, które służą do dekorowania ciast, ciasteczek, muffinek, a także tortów i innych wypieków. Składają się z rękawa silikonowego, papierowego lub materiałowego, do którego mocuje się dyszę.
Końcówka tytki decyduje o kształcie i wielkości wyciskanych elementów, a sam rękaw pozwala na precyzyjne i łatwe kontrolowanie ciśnienia oraz kierunku wyciskania kremów, mas czy lukrów. W zestawie masz zazwyczaj kilka wymiennych końcówek do wyboru, dzięki czemu możesz z łatwością realizować nawet najbardziej fantazyjne cukiernicze projekty.
Rękawy cukiernicze pozwalają na tworzenie pięknych wzorów, prostych linii czy złożonych dekoracji. Ich zastosowanie pozwala na osiągnięcie perfekcyjnej, a jednocześnie indywidualnej aranżacji, dopasowanej do potrzeb i gustu konsumenta. Rękawy cukiernicze służą nie tylko do dekorowania ciast, ale również do wypełniania ich farszem, a także do nakładania warstw kremów czy musów. Praca z wykorzystaniem rękawów jest zdecydowanie bardziej komfortowa oraz higieniczna. Unikasz bezpośredniego kontaktu z masą, a przy tym nie brudzisz rąk.
Rodzaje rękawów cukierniczych – co wybrać?
Podobnie, jak w przypadku innych akcesoriów kuchennych, również wśród rękawów wyróżniamy kilka dostępny wersji. Są to zarówno rękawy jedno-, jak i wielorazowe:
- jednorazowe papierowe – tanie, lecz dostępne w ograniczonej liczbie wariantów, zazwyczaj odpowiednie do tworzenia dekoracji w jednym stylu i kolorze,
- tkaninowe (bawełniane) wielokrotnego użytku – trwałe i elastyczne, łatwe w kontrolowaniu. Wymagają jednak prania i suszenia każdorazowo po użyciu,
- silikonowe – również przeznaczone do dłuższej eksploatacji. Trwałe, solidne, elastyczne, a dzięki temu łatwe w kontrolowaniu (ustawianiu pod odpowiednim kątem i aplikowaniu). Zachowują swoją formę i nie ulegają deformacji.
Rękawy cukiernicze wielokrotnego użytku pozwalają na oszczędność czasu i zmniejszenie ilości odpadów. W przypadku użycia końcówki o odpowiedniej wielkości, możliwe jest uzyskanie idealnie równych i precyzyjnych dekoracji z mas o każdej gęstości. Dzięki rękawom cukierniczym, ciastka i ciasta mogą być dekorowane w sposób szybki i łatwy, a cukiernik nie brudzi sobie rąk. To ważne także ze względu na aspekty higieniczne.
Dodaj komentarz